Friskstaffe.se

Friskstaffe.se

Friskstaffe.se-bloggen

Denna blogg är en del av siten friskstaffe.se och tar upp nyheter inom Staffordshirebullterrier världen i allmänhet och rasens hälsa i synnerhet

Ny hemsida

HemsidanPosted by friskstaffe.se 18 May, 2014 22:36
Ja, jag vet att jag är dålig på att skriva inlägg här.

Men nu har i alla fall en stor uppdatering skett:

* Hela friskstaffe.se layout har uppdaterats

* Alla uppfödares statistik har uppdaterats fram till sista december 2013. Nu finns dessutom mer information om varje kennel. t.ex. om uppfödda hundar tagit olika titlar i hundsporter.

* Hälsoprofilerna har uppdaterats till och med 4 maj 2014.

* Hälsodeklarationen, enkäten där staffeägare kan fylla i frågor om sin staffes hälsa har förenklats och gjorts om, så att det blir lättare och snabbare att fylla i.

Hoppas det kan bidra till att fler får hjälp av informationen på sidan!

  • Comments(0)//blogg.friskstaffe.se/#post21

På gång

HemsidanPosted by friskstaffe.se 23 Aug, 2013 21:43
Det händer inte mycket här eller på hemsidan just nu. Men här bakom händer det desto mer.

Jag håller på och uppdaterar informationen om samtliga kennlar. I denna sammanställning kommer alla kennlar som haft två eller fler kullar sedan 2008 presenteras, med uppgifter om respektive kennel.

Förutom grundläggande fakta om antalet kullar osv så kommer det finnas uppgifter om alla registrerade hälsoresultat på de parade hundarna.

Dessutom kommer avkommornas hälsostatus läggas ut hund per hund, dock utan annan identifikation än registreringsåret.

Informationen tänkt att ev. kompletteras med varifrån vilken kennel hanarna kommer ifrån, samt vilka titlar hundar uppfödda av kenneln har erhållit.

Men detta tar självklart tid, hittills har jag kommit till kennlar som börjar på "B"...

Dessutom kommer de kennlar som vill, kunna stå med kontaktuppgifter i samma dokument som statistiken.

Mer information kommer när det börjar närma sig publicering

  • Comments(1)//blogg.friskstaffe.se/#post17

Hälsodeklarera din staff!

HemsidanPosted by friskstaffe.se 18 Feb, 2013 20:28
Nu tar friskstaffe.se ytterligare ett steg.

Jag lanserar två nya avsnitt på hemsidan

- Dels en sammanställning över samtliga hundar som gjort ett eller flera hälsotest som registreras av SKK sedan 1990. Totalt ca 2400 hundar som gjort över 7011 tester.

- Den andra delen, som kräver deltagande från er staffeägare, är ett hälsobibliotek för staffar. Tanken är att skapa en transparens för att främja våra älskade hundars hälsa genom att fylla i en hälsodeklaration som publiceras på friskstaffe.se

Om riktigt många deltar kan det underlätta när valpköpare letar uppfödare som passar just dem - och när de vill veta mer om den tilltänkta valpens föräldrar och släkt. Men kanske att även uppfödare kan få hjälp i sitt val av tilltänkta avelsdjur.

Så, om du har en staffe, hälsodeklararera den HÄR och läs mer hur man gör och vilka krav det är för att få bidra.

  • Comments(1)//blogg.friskstaffe.se/#post13

Uppdaterat på friskstaffe.se

HemsidanPosted by friskstaffe.se 05 Feb, 2013 20:34
Nu var det väldigt längesen det hände något på sidan, jag har lite mycket på jobbet just nu. Men nu är statistikdelen uppdaterad med lite uppgifter om hundar med olika titlar registrerade hos SKK inom t.ex. utställning, lydnad, viltspår, uppdelat per uppfödare.

Tanken med detta är jag TROR man kan få ett LITET hum om olika uppfödares inriktning, och det kanske kan vara lite hjälp i det svåra valet att välja den uppfödare som passar bäst till vad man själv är ute efter.

Jag vet att det har registrerats t.ex. fler rallylydnadstitlar än vad som framgår här, men det som är med är de titlar som registrerats fram till oktober 2012, och jag har förstått att en registrering i SKK av titel kan ta ett tag..

Tänk också att det finns titlar och prestationer som inte registreras hos SKK, t.ex. Weightpulling.


Gå in på http://friskstaffe.se/stafferasen2.html och scrolla längst ner för att se.

  • Comments(0)//blogg.friskstaffe.se/#post12

Stor uppdatering

HemsidanPosted by friskstaffe.se 10 Nov, 2012 15:49
Nu kommer första större uppdateringen sedan lanseringen.

Förut fanns bara statistik om kullarna höft- och armbågsröntgen. Nu har jag lagt till

*Resultat av ögonlysning

*Patellaundersökta

*Genomfört mentalbeskrivning - Både BPH och MH

Sedan har jag samkört SSBTK:s och staffinfons listor på resultat av DNA-test avseende L2-Hga och HC. Även detta har lagts in på varje uppfödare.

Hitta de olika uppfödarna HÄR

Anledningen till denna uppdatering är självklart att det inte enbart är höfter och armbågar uppfödarna har att ta ställning till. De undersökningar som presenteras nu är samtliga som SKK redovisar centralt.

Man ska dock tänka att när uppfödaren har sålt valpen har han/hon ingen beslutanderätt över den och kan inte tvinga valpköparna att göra de undersökningar som finns - bara att be, uppmuntra och kanske bekosta undersökningarna.

Men jag tror man kan få lite hjälp att se va respektive uppfödare uppskattar - någon kanske tycker att mentala utvärderingar är det viktigaste, då är det troligt att han/hon kraftigare uppmuntrar sina valpköpare att genomföra MH/BPH, och då syns den i statistiken.

Men varför presenterar jag så ofullständig statistik som den över L2-Hga och HC? Helt enkel för att det är en sjukdom som relativt enkelt kan avlas bort, då arvsgången är okomplicerad - så länge man tar sig kostnaden att göra testa sina avelsdjur som inte är genetiskt fria. Jag tror att det är många flera än de som skickat in sina resultat till SSBTK/staffinfo som faktiskt har gjort testen, och kanske statistiken uppmuntrar fler att skicka in resultaten till SSBTK:s registrer (och kanske cc:ar info@friskstaffe.se så går det snabbare att få in resultaten här)

Gällande statistiken här, så är uppgifterna från staffinfo andrahandsuppgifter, dvs det är enbart den inrapporterades ord på resultaten.

Jag har även lagt in så att man enkelt kan se hur stor del av uppfödarnas uppfödda hundar genomfört respektive hälsotest.

Slutligen vill jag återigen påpeka: De hälsotest som registreras centralt är inte de enda som staffar kan råka ut för, det finns ett gäng som man inte kan testa för och ett gäng som inte registreras centralt. Dessutom framkommer inte uppfödarnas andra områden att ta hänsyn till, t.ex. olika sorters meriteringar.

Så stirra er inte blinda på statistiken utan kolla upp även andra aspekter!

Och hittar du något fel, tveka inte att kontakta mig.

  • Comments(0)//blogg.friskstaffe.se/#post9

7011 rader och ny länksamling

HemsidanPosted by friskstaffe.se 01 Nov, 2012 20:13
Nu verkar saker ha lugnat ner sig och jag har kunnat ägna mig åt andra aspekter av livet än hemsidan. Har även börjat jobba med sammanställningen av samtliga hälsotester som gjorts på staffar sedan 1990, men det kommer ta sitt lilla tag, just nu är det en excelfil på 7011 rader...

Just nu funderar jag på hur materialet skall presenteras, tanken är att det skall ge mervärde jämfört med SKK:s hunddata/avelsdata och jag har ju dessutom inte möjlighet att hålla statistiken lika uppdaterad som SKK. Kanske ska jag bara använda filen till att bara ta fram statistik. Det kan ju vara intressant hur stor andel av alla staffar som registrerats som genomgått någon slags hälsotest, eller fördjupa informationen om uppfödarna som är med på uppfödarlistan, så att det inte bara framgår avkommornas HD/ED, utan även Öga, MH, BPH, patella och ev inrapporterad resultat av L2-Hga och HC... Den som lever får se..

Jag har lagt märke att det även för mig är svårt att hitta till alla publikationer med fakta som jag länkat till på olika ställen på hemsidan. Därför har jag nu samlat alla länkar på "Länk-sidan" Uppdelat på ämne.

Om någon har fler förslag på publikationer som bör vara med, maila på info@friskstaffe.se. Tanken är att det skall vara texter med lite mer vetenskaplig tyngd, och inte bara tyck och tänk-texter.

  • Comments(0)//blogg.friskstaffe.se/#post8

De första uppfödarna

HemsidanPosted by friskstaffe.se 21 Oct, 2012 18:41
De två första uppfödarna som skickat in kompletterande information om sin uppfödning, genom det speciella formuläret har nu lagts ut på hemsidan!

Rochamgos

Basiclinestaffords

Jag tycker det är riktigt kul att dessa två har lagt ner tiden på att besvara frågorna, och hoppas att fler uppfödare följer efter.

Det finns även möjlighet för de som vill att länka till egen kennelstatistik, det har Snögrisens kennel gjort.

Tjoho!

  • Comments(1)//blogg.friskstaffe.se/#post7

En vecka sedan premiären

HemsidanPosted by friskstaffe.se 19 Oct, 2012 21:31
Nu har det gått nästan exakt en vecka sedan jag lanserade friskstaffe.se.

Och man kan ju säga att den gav reaktioner. Har haft kontakt med så mycket människor, tyvärr många som bara vill ösa ovett, men även många som har kommit med konstruktiva förslag eller som jag haft intressanta diskussioner med även om vi varit oense.

Att sidan skulle väcka reaktioner var jag medveten om, men den ilska som vissa uppfödare riktat mot mig har faktiskt varit lite skrämmande. Känns som om det var lite ömma tår. Men samtidigt ska man inte glömma att många uppfödare har hört av sig till mig och varit väldigt positiva till friskstaffe.se.

Och viktigast - en nästan genomgående positiv respons från "vanliga" staffeägare och sådana som funderar på att skaffa staff. Och det gör mig glad.

Vissa förändringar har skett, jag har fått förtydliga att listan på uppfödare just är en lista, och inget jag kommer plocka bort kennlar ifrån. Jag har för att tillmötesgå uppfödare som varit arga gått med på att ta bort länken till deras kennelspecifika statistik.

Jag har korrigerat uppgifter som blivit fel på ett par kennlar, då jag upptäckte att SKK registrerar alla röntgenresultat, så om man röntgat hunden flera gånger blir det dubbelredovisat. Men det skall vara åtgärdat och genomgånget. En kennel hade råkat ut för ett handhavandefel från min sida - en kull som inte ens hörde till kennel hade blivit placerad där. Men även det skall vara åtgärdat.

Sedan är det mindre korrigeringar och förtydliganden, och inte minst stavfel som blivit fixat.

Just nu sitter jag och brottas med mitt samvete. Jag blev lite nyfiken på kennlarna som meddelat att de inte vill ha den fördjupande informationen om sin kennel. Hur är de jämfört med de andra när det gäller de hälsotester som redovisas på statistiksidan. Så jag kollade på detta, och det finns stora skillnader mellan de två grupperna. Frågan är, är det av intresse för valpköpare eller är det bara småsint av mig? Vad tycker ni?

  • Comments(1)//blogg.friskstaffe.se/#post6
Next »