Friskstaffe.se

Friskstaffe.se

Friskstaffe.se-bloggen

Denna blogg är en del av siten friskstaffe.se och tar upp nyheter inom Staffordshirebullterrier världen i allmänhet och rasens hälsa i synnerhet

Missnöjd kennel

HemsidanPosted by friskstaffe.se 14 Oct, 2012 13:45
Fick följande brev för ett litet tag sedan, från kennel Garpenborg. Eftersom det även gick ut till ett 70-tal uppfödare utgår jag från att det är ok att publicera här

Hej,
vi vill be dig om att vänligen ta bort vårat kennelnamn från din privata sida.
Vi bryr oss inte om hur goda dina avsikter än må vara, eller att det förstås inte i sak är några hemliga uppgifter.
Det är annat vi starkt vänder oss emot, och som gör att vi ej vill bli förknippade med dig som person. Det är väldigt ledsamt att du inte vill respektera detta.
Att "sova på saken" och gå med på att lägga ut den typ av text du visat nedan är inte en lösning. Det bästa vore väl om de kennlar som inte
vill vara med på din sida slipper vara med helt och hållet- eller hur?

Vi är medlemmar i en hel drös med klubbar, gemensamt för dessa är att man, om man vill, kan påverka hur de sköts. Det gör man på årsmöten och varje medlem
har en röst. Man kan oxå välja att arbeta ideellt inom klubbarna för att driva sina frågor. På så vis är det demokratiskt.

Att stå med på din sida innebär att vi är helt utsatta inför vad du kan ha för åsikter för stunden, när du sedan presenterar dessa åsikter och sätter kennlarna i relation till dessa
så framstår de kennlar som ej håller med dig som mindre seriösa.
Detta är något som många vanliga spekulanter inte alla gånger så enkelt kan följa med i, utan man kan nog lätt tro att allt är lika svart eller vitt som människor helt utan egen praktisk erfarenhet lätt tror att det är.

NÅ, sammanfattningsvis: antingen tar du bort oss HELT och hållet. ELLER så ska allt stå kvar- fast med denna mening: "Uppfödaren i fråga vill ej vara med på min sida men jag väljer att inte respektera detta"

att göra som du valt att göra nedan får det ju att framstå som att vi (eller andra som inte vill vara med) skulle ha något att dölja. Så är verkligen inte fallet, vi skäms inte för våra resultat-tvärtom! Vi vill bara inte figurera på privata avelssidor där människor utan varken formella eller praktiska kunskaper bedriver valphänvisning/kennelhänvisning!

Vi är smärtsamt medvetna om att detta mail inte leder någonvart i förhållande till dig Sandra, det är med tungt hjärta vi sänder iväg mailet därför att vi vet av erfarenhet att det är rent ut sagt omöjligt att göra sin röst hörd i samtal med dig.

Däremot vill vi att våra uppfödarkollegor skall förstå hur just vi tycker och tänker i detta fall. Det är relationen till dem som vi är måna om och vi respekterar dem och deras olika sätt att bedriva avel. Vi vill samarbeta i många år framöver och vill tillsammans med dem fortsätta arbeta för denna ras så som vi gjort före internettyckarnas uppdykande på scenen och så som vi vill kunna fortsätta göra så länge som alla vill hålla på med denna hobby.

Våra underbara valpköpare hittade oss före denna sida och lär fortsätta göra det. Den bästa reklamen en kennel kan få är nämligen nöjda valpköpare och kollegialt samarbete
Maria & Matthias
Kennel Garpenborg

och SJÄLVKLART skriver vi detta mail som privatpersoner & kennelinnehavare

* * *

Jag skickade följande svar, då jag inte ville ge mig in i en diskussion:

Hej!

Tack för att ni tog er tid att skriva till mig.

Jag kommer låta era resultat vara kvar med skriva till " Uppfödaren i fråga har meddelat att de protesterar mot att finnas med på friskstaffe.se För vidare motivering varför, vänligen kontakta uppfödaren. För att visa att de inte har några resultat att dölja, vill de dock att deras statistik kvarstår.

Att uppfödaren finns med trots att de inte vill, beror på att friskstaffe.se vill ge en heltäckande bild av uppfödare av Staffordshire bullterrier. Därför är samtliga uppfödare som uppfyller kriterierna (minst tre kullar sedan 2008, där både hanen och honan är svenskregistrerade) Enda undantaget är uppfödare som har lagt ner sin verksamhet. Uppfödare kan också välja att ta bort statistiken gällande avelskombinationer och kullars röntgenresultat. "

Några bloggfunderingar:

Syftet med sidan är att informera om staffarnas hälsa och sjukdomar, men framförallt för att ge information till valpköpare och ge dem redskap och kunskap att fatta så underbyggda beslut som möjligt när det gäller vilken uppfödare de skall välja och vilka föräldradjur valpen skall ha.

Att jag tycker att man bör veta vad man avlar på, och inte avla på djur som är otestade för relevanta sjukdomar är ingen direkt hemlighet och inte direkt några "åsikter för stunden" I övrigt följer det övriga de gränser som SKK satt upp eller kunskap Lars Audell gett uttryck för i sin föreläsning för rasklubben, sammanfattat av SSBTKs uppfödarkommitté i bilaga till medlemstidningen Staffetten. Det gäller t.ex. vilka röntgenstatusar man inte bör använda i avel, gränser för inavel osv.

Mina egna åsikter utöver det redovisar jag tydligt under rubriken "rekommendationer", samt "varför hälsotesta" Dessa åsikter påverkar inte hur jag presenterat kennlarnas statistik.

Dessutom finns möjligheten för varje uppfödare att utveckla sina svar. Kanske fanns det en tungt vägande anledning till varför den där oröntgade hunden användes? Kanske fanns det djup kunskap i att ta en kull med 20 procents inavel? Kanske anser man att det inte finns någon anledning att göra några hälsotester?

Det är det det kompletterande formuläret är till för! Dela med er av er kunskap och era åsikter! Det gör både valpköpare och oss andra intresserade mer kunniga och insatta, och vi kan gå från att stirra oss blinda på röntgenresultat till att se nyanser och överväganden.

Slutligen tycker jag det är tråkigt att vissa uppfödare verkar ha en så lågt förtroende för personer som inte själva är uppfödare. Jag anser att det går att studera sig till mycket kunskap. Självklart är det alltid bättre att kombinera med praktik, men när det gäller våra familjemedlemmars liv och hälsa så vill jag personligen göra rätt från början. Och just nu är det inte aktuellt att börja med någon uppfödning. Delvis för att jag inte har några hundar som lämpar sig som avelsdjur.

Och Garpenborg: Ni har verkligen bra valpköpare, jag har inte mött en valpköpare som varit missnöjda med er som kennel. Så jag respekterar ert uppfödararbete även om jag bara är en "internettyckare"

Och om ni sätter relationen till era uppfödarkollegor främst - så är det JAG sätter främst att verka för en friskare ras och att valpköpare har de kunskaper som behövs för att kunna fatta beslut om vilken uppfödare de vill vända sig till.

Ni som läser detta, vad tycker ni?

  • Comments(4)//blogg.friskstaffe.se/#post4