Friskstaffe.se

Friskstaffe.se

Friskstaffe.se-bloggen

Denna blogg är en del av siten friskstaffe.se och tar upp nyheter inom Staffordshirebullterrier världen i allmänhet och rasens hälsa i synnerhet

Stor uppdatering

HemsidanPosted by friskstaffe.se 10 Nov, 2012 15:49
Nu kommer första större uppdateringen sedan lanseringen.

Förut fanns bara statistik om kullarna höft- och armbågsröntgen. Nu har jag lagt till

*Resultat av ögonlysning

*Patellaundersökta

*Genomfört mentalbeskrivning - Både BPH och MH

Sedan har jag samkört SSBTK:s och staffinfons listor på resultat av DNA-test avseende L2-Hga och HC. Även detta har lagts in på varje uppfödare.

Hitta de olika uppfödarna HÄR

Anledningen till denna uppdatering är självklart att det inte enbart är höfter och armbågar uppfödarna har att ta ställning till. De undersökningar som presenteras nu är samtliga som SKK redovisar centralt.

Man ska dock tänka att när uppfödaren har sålt valpen har han/hon ingen beslutanderätt över den och kan inte tvinga valpköparna att göra de undersökningar som finns - bara att be, uppmuntra och kanske bekosta undersökningarna.

Men jag tror man kan få lite hjälp att se va respektive uppfödare uppskattar - någon kanske tycker att mentala utvärderingar är det viktigaste, då är det troligt att han/hon kraftigare uppmuntrar sina valpköpare att genomföra MH/BPH, och då syns den i statistiken.

Men varför presenterar jag så ofullständig statistik som den över L2-Hga och HC? Helt enkel för att det är en sjukdom som relativt enkelt kan avlas bort, då arvsgången är okomplicerad - så länge man tar sig kostnaden att göra testa sina avelsdjur som inte är genetiskt fria. Jag tror att det är många flera än de som skickat in sina resultat till SSBTK/staffinfo som faktiskt har gjort testen, och kanske statistiken uppmuntrar fler att skicka in resultaten till SSBTK:s registrer (och kanske cc:ar info@friskstaffe.se så går det snabbare att få in resultaten här)

Gällande statistiken här, så är uppgifterna från staffinfo andrahandsuppgifter, dvs det är enbart den inrapporterades ord på resultaten.

Jag har även lagt in så att man enkelt kan se hur stor del av uppfödarnas uppfödda hundar genomfört respektive hälsotest.

Slutligen vill jag återigen påpeka: De hälsotest som registreras centralt är inte de enda som staffar kan råka ut för, det finns ett gäng som man inte kan testa för och ett gäng som inte registreras centralt. Dessutom framkommer inte uppfödarnas andra områden att ta hänsyn till, t.ex. olika sorters meriteringar.

Så stirra er inte blinda på statistiken utan kolla upp även andra aspekter!

Och hittar du något fel, tveka inte att kontakta mig.

  • Comments(0)//blogg.friskstaffe.se/#post9